torsdag 4. mars 2010

Likestilling: sett med norske briller?


Likestilling – sett med norske briller.
Som en del av den oppvoksende generasjon er det interessant å følge debatten om fremtidens inkludering og mangfold. Dessverre er den, etter min oppfatning, i stor grad preget av hvor norske vi kan klare å få mennesker som ikke har opprinnelsesland Norge.
Hvor lik oss, kan vi regulere våre kolleger, naboer og venner til å bli?

Mens bildene fra Haiti, og nå senest Chile ruller over tv-skjermene er en av våre største debatter om muligheten til å forby hijab. Altså ikke niqab eller burka som dekker til ansikt eller kroppen, men et slør/skaut som dekker håret.
Et plagg som ønskes forbudt fordi vår superbe likestillingstanke ikke gir rom for andre muligheter å betrakte likestilling, kultur eller politikk.

I et land der religionsfrihet og ytringsfrihet står som bautaer synes det for meg som om religionsfrihet kun ligger til grunn fordi man har en grunnlovsfestet kristendom som fundament. For dersom det er religionsnøytrale man ønsker at Norges innbyggere skal bli, ser jeg det som en naturlig konsekvens at også korset i riksvåpenet, et nytt flagg og en ny nasjonalsang bør fremkomme.
Religionsfrihet er altså ikke udiskutabelt. Betyr det da også at religionsfriheten ikke er hellig når det kommer til det norske lovverk? Min forståelse av religionsfrihet dreier seg om likebehandling av mennesker på bakgrunn av religion og livssyn, ikke om frihet til å bestride lovverk!

FN stadfester at eventuell begrensning av religions- og livssynsfriheten må være nedfelt i norsk lov, og det må være en nødvendig begrensning, eksempelvis hvis praktiseringen av en religion er til hinder for din egen eller andre menneskers helse eller liv eller den begrenser menneskerettigheter eller truer den offentlige orden.
I vårt tilfelle: En hijab som er et bevis på at du som muslimsk kvinne ikke er likestilt i hjemmet, altså din religion er til hinder for våre norske brillers rettigheter.

For meg så fremstår den norske debatten om kvinner med slør en debatt om religiøs ekstremisme, noe jeg ikke er enig i. Resultatet blir at de mest ekstreme motstanderne av hijab får mest plass. Er det likestilling?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar