torsdag 28. januar 2010

Den kulturelle spaserstokken


Undersøkelser har vist at når folk når pensjonsalder, så slutter mange å benytte seg av kulturtilbudet, også dem som tidligere var aktive brukere. Dette ønsket Arbeiderpartiet å gjøre noe med – og etablerte prosjektet Den kulturelle spaserstokken i 2007. Formålet var å sørge for et profesjonelt kulturtilbud til eldre på de arenaer hvor eldre vanligvis ferdes.

Stoltenberg-regjeringen har økt bevilgningen til ”spaserstokken” med 8 millioner kroner i år slik at den samlede bevilgningen er på 28 millioner kroner fordelt mellom Kulturdepartementet og Helsedepartementet. Midlene deles ut etter søknad fra kommunene. I år er 605.000 kroner tildelt Telemark som er fordelt slik: Bamble 70.000 kr, Fyresdal 35.000 kr, Kragerø 30.000 kr, Nome 35.000 kr, Porsgrunn 265.000 kr, Sauherad 20.000 kr, Skien 125.000 kr og Vinje 25.000 kr.

Den kulturelle spaserstokken er også med på å stimulere til samarbeid mellom kultursektoren og omsorgssektoren i kommunene - slik at eldre får et tilpasset kulturtilbud på arenaer der de eldre befinner seg i dagliglivet. For vi tror ikke at eldre er mindre interessert i kultur enn andre, men at forholdene må legges til rette for deltakelse.

Alle landets borgere – enten de bruker sekk eller stokk – bør ha et godt kulturtilbud. Akkurat som skoleelever uansett foreldrenes sosiale posisjon, får kulturtilbud tilpasset sin alder gjennom den kulturelle skolesekken, vil vi at eldre skal få profesjonelle kulturtilbud på sine egne premisser. Helse og livskvalitet er en viktig sak for Arbeiderpartiet, og vi er opptatt av hvordan kultur kan bidra til å bedre folkehelsen. For dersom kultur kan gi bedre livskvalitet, og raskere rehabilitering av syke, så forvalter vi et viktig sosialmedisinsk virkemiddel. En annen bivirkning er at god kulturpolitikk også kan være god næringslivspolitikk ved at kulturarbeidere sysselsettes.

Gunn Olsen, stortingsrepresentant Telemark (Ap)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar