tirsdag 10. november 2009

Valg, finanskrise og stengte dører.


Valgkampen er over og endte med et historisk godt resultat for Telemark Arbeiderparti. 3 på tinget og 41,7% oppslutning er jeg særdeles godt fornøyd med. Det hadde vært rimelig å sende en rød rose til hver og en som bidro til å oppnå et slikt fantastisk resultat, men jeg skal avstå siden vi delte ut 27.000 røde roser i Telemark i forbindelse med valget. Jeg nøyer meg med å sende tusen gratulasjoner og mangfoldige tusen takk til alle som bidro.

Nå er vi endelig i gang med stortingsarbeidet. Jeg har fått et stort oppdrag med å lede det næringspolitiske arbeidet. Det er og kommer til å bli spennende og krevende. Et bredt saksfelt skal læres og nye kontakter skal opprettes. Det er vel egentlig det som gjør politikken spennende, nye utfordringer og søken etter løsninger på framtidas utfordringer.

Rune Bjerke som toppsjef i DnB NOR ASA avblåste finanskrisen for noe tid siden. Jeg er gjort kjent med at vår allmenne oppfatning av finanskrisa ikke er identisk med det som Bjerke definerer inn under begrepet. Uansett definisjon så er jeg av den bestemte oppfatning at næringslivet på et generelt grunnlag nå har behov for en langt mer aktiv finansnæring. Mange får ikke finansiert sine næringsrelaterte prosjekter.
Årsaken skal vist nok være at det er noe mer usikkerhet knytta til prosjektene i dag enn hva det var før ”finanskrisa”. Finansnæringen sier at de ikke har endret kreditt og risikostrategi, men at prosjektene er mer usikre i forbindelse med den globale lavkonjunkturen som nå rir oss i hverdagen. At enkelte prosjekter nå er mer eksponert for risiko tror jeg på, men ikke alle vel? Selvfølgelig ikke. Det finnes mange gode næringsprosjekter som bør bæres fram akkurat nå. Nye næringsgrener innenfor miljø og klima er viktig og har framtidas muligheter i seg. I tillegg er det viktig at næringsgrener der Norge har fortrinn får muligheter slik situasjonen nå er.

Et område hvor Norge har fortrinn basert på tradisjon, kunnskap og vilje er innenfor det maritime miljø. Verftsindustrien, offshore bedriftene og leverandørindustrien møter nå utfordringene som følge av ”finanskrisa”. Det ser ut til å være et faktum at næringen vil møte en krevende tid. Noen bedrifter skal nok bort, men ikke alle. Det blir derfor særdeles viktig at finansnæringen sammen med det virkemiddelapparatet som myndigheten har etablert utnyttes slik at vi kan ha vekstkraft i denne viktige industriklyngen når markedene igjen tar seg opp.
I Regjering og Storting vurderes alle muligheter for å avhjelpe situasjonen uten å gunstig holde liv i noe som allerede er dødt. Skal vi klare utfordringen må alle parter bidra. Det gjelder bedriftene, de ansatte og myndighetene. Uavhengig av dette må også finansnæringen i sterkere grad på banen. Det burde jo ikke være det store problemet så lenge Rune Bjerke har avblåst finanskrisa

Situasjonen er nok litt annerledes allikevel. Finansnæringen kan virke som litt redd for næringsrelaterte prosjekter. Det er i hvert fall at jeg daglig får tilbakemeldinger om at finansnæringen har tilnærmet stengte dører for næringslivet! Mitt spørsmål blir derfor til DnB NOR og andre i finansnæringen; hvorfor stengte dører så lenge finanskrisen er avblåst?

Terje Lien Aasland, leder Telemark Arbeiderparti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar