torsdag 5. november 2009

Regjeringen har ambisjoner.



I Demensplan 2015 ” Den gode dagen” som kom ut i 2008 har regjeringen ambisjoner om å bedre tilbudene innen demens omsorgen adskillig. Innen 2015 skal alle landets kommuner kunne tilby et tilrettelagt dagaktivitetstilbud for personer med demens, enten i eget hjem, i sykehjem eller som dagtilbud.
Videre i planen kan man lese at ”pårørendeskoler og samtalegrupper bør være tilgjengelig i hele landet”
Kunnskapsgrunnlaget for å utvikle gode tiltak og tjenestetilbud til mennesker med demens skal være vesentlig styrket gjennom forskning og utviklingstiltak.

Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen fikk diagnosen Alzheimer 51 år gammel. Laila Lanes, journalist i NRK,gift med Jan Henry har skrevet boken ”Skynd deg å elske”

Kort fortalt handler boken om de mange utfordringer de sammen og hver for seg møter i tiden før og etter at Jan Henry har fått diagnosen Alzheimer.
Dette er sterk lesning, jeg anbefaler lommetørkle i umiddelbar nærhet.
Som leser deler jeg boken litt i to, den ene delen handler om to mennesker som kjemper for ” å holde sammen når dagene mørkner” (undertittelen på boken) Den andre delen gir meg et bilde av den store maglen på tilbud til unge mennesker med demenssykdom.

Leila Lanes har også lest Demensplanen 2015 ” Den gode dagen” Hun ser noe som mange av oss umiddelbart ikke ser: I planen finnes ikke mye om unge med demens og hvilket tilbud de skal få.
Man tenker nok at tilbudet skal være det samme for dem som for eldre skriver hun i boken.
Hun påpeker videre at hun registrerer at regjeringen lover å iverksette en treårig nordisk utviklingsprogram for yngre personer med demens.
Dette programmet skal ha som mål å få økt kunnskap om belastning hos barn og ektefeller til yngre personer som utvikler demens, kartlegge og iverksette tiltak som gir ektefeller og barn bedre informasjon om demensykdom, utvikle gode modeller for utredning og oppfølging av yngre personer med demens. Videre skal programmet omfatte kartlegging og evaluering av de erfaringer som er gjort i Norden med ulike gruppeilbud, dagtilbud og døgntilbud spesielt tilrettelagt for yngre personer med demens. Programmet skal også innhente kunnskap om barn og ungdom som har foreldre med demens og finne frem til tiltak som kan bedre livskvaliteten for familien.
Spesielt glad er Leila for at regjeringen også ønsker å legge bedre til rette for at omsorgsarbeid til personer med demens kan kombineres med yrkesaktivitet.
Det skjer forhåpentligvis noe skriver hun i boken.
Les boken folkens, demenssykdom kan ramme oss alle. Boken oser av kjærlighet, men slik jeg ser det, også litt frustrasjon over manglende tilbud, spesielt til yngre mennesker med demens. Kommunepolitikere, vi har en jobb å gjøre.

Linda Holien, styremedlem Telemark Arbeiderparti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar