torsdag 17. desember 2009

Apropos budsjettprosess!


I disse dager bankes det mange kommunebudsjett gjennom i kommune Norge. Etter de sistes måneders heftige debatter, reaksjoner og meninger ligger det nå alternative budsjettforslag på bordet.

Det er et paradoks at budsjettsforhandlinger for flere kommuner enn før, har i år vært ekstra utfordrende å saldere. Dette tiltross for at den rødgrønne regjeringa har innfridd sitt løfte om økte økonomiske overføringer til kommune-Norge. Aldri før har kommune-Norge fått tilført så store summer som under den rødgrønne regjeringa. Derfor er det utfordrende å måtte diskutere strukturendringer spesielt innenfor skolesektoren som naturligvis skaper stort engasjement blant folk.
Men, hvorfor?? Hvorfor får kommune Norge rekordoverføringer men allikevel må se på strukturendringer?

Jeg har ikke svaret, men jeg har en formening om en av faktorene som er med på å bidra til dette. Stikkordet er lønn og pensjonsforpliktelser.
De seneste årene har vi hatt høy lønnsvekst i Norge. Denne galoppen må også offentlig sektor også være med på for fortsatt å sikre høy kompetanse og et godt tjenestetilbud innenfor sektoren. Skattenivået og inntektsnivået er ikke parallelle. Inntektsnivået har økt mer en skattenivået, så her ligger noe av forklaringen tror jeg.
For å bruke egen kommune som eksempel er over 80 % av kommunebudsjettet vårt lønn og pensjonsutgifter.

Den politiske arbeidsgiverrollen er derfor i dette hensende viktig. At kommunene har en god og attraktiv arbeidsgiverpolitikk, og gi administrasjonen forutsigbare rammer. Men, hva gjør kommunen attraktiv som din arbeidsgiver egentlig?
De folkevalgtes roller tror jeg burde være:
Vedta arbeidsgiverpolitikken ( ikke delta i ansettelsen )
Vedta budsjettrammen (ikke diskutere stillingsbrøk )
Vedta lønnsrammer (ikke delta i forhandlinger )
Skape et positivt omdømme av kommunen som arbeidsplass, snakke positiv om kommunen og synliggjøre de ansatte på en positiv måte gjennom f.eks avisinnlegg, fra talerstolen osv..
Være både en trekk-kraft ( heie ) og en skyve-kraft ( stille krav )

Hvorfor dra dette inn i busdjetteskriveri da man? Jo fordi i mange kommuner er sykefraværet meget høyt, og en stor utgiftspost. Kommunalministeren har signalisert at hun ønsker og se på sykefraværet i alle landets kommuner. Departementet har videre oppfordret kommune og bystyrene i hele landet til å vedta et mål for sykefraværet. Det er ikke bare å sette et mål, man må lage en strategi og visjon om hvordan man skal nå dette målet.

God jul og et riktig godt og spennende nytt år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar