tirsdag 1. desember 2009

Spennende klimauke med Porsgrunn i verdens fokus!



Denne uka har vært dominert av biodieseldiskusjoner, men innenfor klima har det skjedd meget viktigere ting. Klimaforhandlingene frem mot København nærmer seg slutten og norsk karbonfangst- og lagringsteknologi står i fokus. Gassnova i Porsgrunn har ansvaret for Norges satsing innenfor dette feltet. Det internasjonale energibyrået slår fast at en stor andel av klimakuttene må komme fra karbonfangst hvis vi skal unngå en energi og klimakatastrofe. Dette blir et av hovedtemaene når Energiminister Chu fra USA kommer til Norge samtidig med Obama.

Fredag 20.11.09 foreslo regjeringen å utvide mandatet for forskningsinnsatsen innenfor karbonfangst til også å gjelde industriutslipp. Ikke uten grunn ble dette lansert på Norcem i Brevik som i lang tid har jobbet systematisk med å redusere sine utslipp. Norcem og Heidelberg konsernet gir uttrykk for at de ønsker å bruke denne muligheten til å fange CO2 fra sement produksjon.

Mandag 23.11.09 begynte det norske statsbesøket til Sør-Afrika. Jeg hadde gleden av å delta i den norske delegasjonen, og hadde mandag ettermiddag et to timer langt møte med Sør-Afrikas energiminister Dipuo Peters. Norge og Sør-Afrika har et omfattende og godt samarbeid på energisiden. Vi diskuterte sørafrikansk og norsk energipolitikk og mulighetene for felles prosjekter.

I afrikansk sammenheng er Sør-Afrika i en særstilling med en elektrisitetsdistribusjon som når 76 prosent av befolkningen. Videre økonomisk utvikling er imidlertid avhengig av å øke elektrifiseringsgraden og oppnå en sikker forsyning uten blackouts. Utfordringen er å forene dette med klimamålene. Her vil samarbeid innenfor karbonfangst og lagring og fornybar energi være viktig. Sør-Afrika og Norge må jobbe sammen for å bidra til å skaffe tilstrekkelig tilgang på ren energi.

Et av de mest konkrete resultatene av norsk internasjonalt klimaengasjement kom på tirsdag da det sørafrikanske energiselskapet Sasol inngikk en intensjonsavtale med Gassnova om deltakelse i teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad (TCM). Byggingen av teknologisenteret er godt i gang, og skal etter planen komme i drift mot slutten av 2011. To ulike fangstteknologier på to eksosgasstrømmer med ulikt CO2-innhold skal testes. Dette gjør at testingen også er relevant for blant annet kullkraftverk.


Sasol (South African Coal, Oil and Gas Corporation) er verdens største produsent av flytende drivstoff (bensin og diesel fremstilles fra kull og naturgass), og Afrikas største produsent av kjemikalier. Energi- og petrokjemiselskapet eier og driver bl.a.verdens største punktutslipp av CO2. Selskapet uttrykker ønske om å jobbe sammen med Norge om å rense sine utslipp. Dette punktutslippet alene slipper ut mer CO2 enn hele Norge til sammen
Norge bruker nå milliardbeløp på å bidra til renseteknologi for verdens aller største CO2 utslipp. I vår egen by Porsgrunn ledes innsatsen fra Gassnova, likevel har den hjemlige diskusjonen dreid seg om hvorvidt biler med biodiesel skal betale for veislitasje eller ikke…

Robin Kåss, Telemark Arbeiderparti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar