mandag 31. august 2009

Heltid!

For litt over tre år siden kom den nye arbeidsmiljøloven. Den ga fagbevegelsen nye våpen i kampen mot ufrivillig deltid. Det har vært et nyttig og viktig verktøy.

La meg fortelle en historie, et lite eksempel på hva det betyr.
"En ung kvinne jobba som hjelpepleier på et sykehjem. Hun fikk bare 24 prosent stilling. Økonomisk klarte hun seg greit, hun ble nemlig stadig spurt om å ta ekstravakter. I praksis jobba hun tilnærmet full tid.

Dette varte over flere år. Det ble etter hvert en vanskeligere og vanskeligere livssituasjon. Banken ville ikke gi henne lån, hun jo hadde ikke fast inntekt. Dermed fikk hun ikke kjøpt seg leilighet. Langt verre var det at hun aldri fikk planlagt samværet med sønnen sin. Hun var jo nødt til å ta de ekstravaktene som dukka opp. Hun trengte pengene."

Den rødgrønne regjeringa endret Bondevikregjeringas forverringer av Arbeidsmiljøloven. Den nye arbeidsmiljøloven sikrer ansatte som henne rettigheter. Når man reellt sett jobber i en større stilling enn den man er ansatt i over en lengre periode, så har man krav på en større stilling.

Ufrivillig deltid er fortsatt et stort problem. I løpet av de siste årene har t tusenvis av kvinner med tillitsvalgtes hjelp fått heltidsstilling. Likevel oppgir fortsatt Fagforbundets medlemmer at kampen mot ufrivillig deltid er en av de viktigste sakene Fagforbundet kan jobbe med.

Ufrivillig deltid er et av de virkelige store likestillingsspørsmålene i vår tid. Hvor ofte har dere hørt om en industriarbeider som jobber deltid? Det er ikke ofte. Men å bli tilbudt en deltidsstilling i hjemmesykepleien, på sykehuset eller i barnehagen er fortsatt veldig vanlig. Mennene får fast jobb og full stilling, kvinnene får vikariater og deltidsjobber.

Kampen mot deltid er kampen for likelønn og like pesjonsrettigheter.
Retten til heltid handler om mer enn bare den enkelte arbeidstaker. Det handler like mye om kvaliteten på velferdstjenestene.

Trygghet og kompetanse kommer med erfaring. En ansatt i full stilling bygger opp den erfaringen langt raskere. Hun blir kjent med de hun skal yte omsorg for. Alle vet hvor mye det betyr for pasienter å ikke måtte forholde seg en masse forskjellige pleiere. Da må vi jo lage et system som legger opp til det. For omsorgens skyld bør vi satse på faste, hele stillinger.
Kampen for heltid blir derfor en viktig sak for Arbeiderpartiet.

Mette Nord, stortingskandidat Telemark Arbeiderparti

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar